Ga naar de hoofdinhoud
Het carnaval in Viareggio is een van de grootste in Italië
FamilieMeer ideeën

Actitiviteiten in Toscane voor 2019

Door Sean Caulfield

JANUARI

Palio di Buti

20 januari 2019

Bent u te vroeg in Toscane aangekomen om te genieten van de beroemde Palio di Siena? Probeer dan dit alternatief in Buti in de buurt van Pisa (facebook.com/paliodibuti). Er is dan wellicht geen schaalvormige piazza, maar de hoofdstraten zijn een prima alternatief voor de historische paardenrace. Zeven jockeys representeren de verschillende districten, en strijden met opgeheven vaandels en vlaggen om de titel. Net als in Siena is het een kleurrijk evenement van meerdere dagen. Op zondag is voor de race een optocht met de winnaar van het vorige jaar voorop. Elke avond wordt in een andere kerk een contrada-mis gehouden, voordat het evenement losbarst.

FEBRUARI

Carnevale di Viareggio

9 februari tot 5 maart 2019

Meer dan een half miljoen mensen gaan in februari de straat op om in Viareggio één van Italiaans grootste, zo niet Europa’s grootste carnavals te vieren. Het wordt zelfs uitgezonden op nationale televisie. Het feest dat een maand duurt (viareggio.ilcarnevale.com) begint zodra het laatste saluutschot is gelost met een optocht van praalwagens met reuzachtige karikaturen van papier- mâché. Uit carnavalstraditie bestaan deze figuren uit bijvoorbeeld de bekende gezichten van wereldberoemde politieke leiders – Matteo Salavini zal dus zeker van de partij zijn dit jaar. Het vuurwerk aan het strand is om niet te missen en veel mensen blijven de hele nacht door dansen in de straten van deze badplaats.

Een oud ritueel wordt uitgevoerd in Pitigliano voor de lente-equinox. Foto: Giuseppe Trogu

MAART

Torciata di San Giuseppe

19 maart 2019

Wie de lente-equinox op een sfeervolle manier wil meemaken gaat naar het middeleeuwse stadje Pitigliano in Grosseto, voor de Torciata di San Giuseppe (pitigliano.org/eventi/torciata-di-san-giuseppe). Zodra het donker begint te worden, verschijnen de plaatselijke mannen, gekleed in lange, middeleeuwse tunieken met capuchon. Ze lopen de stad door en dragen bundels riet op hun schouders. Als ze bij het hoofdplein aankomen, worden de bossen riet aangestoken en deze worden vervolgens gebruikt om de l’invernacciu te ontsteken. Dit is een gigantisch strofiguur dat wordt verbrand om het einde van de winter te vieren. Terwijl het brandt, dansen de mannen er hand in hand omheen. De ochtend daarna voeren de lokale vrouwen een ouderwetse vorm van recycling uit. De as wordt uit het vuur gehaald en uitgestrooid op de velden, om een goede oogst te bevorderen.

APRIL

Het Paasfeest

18-22 april 2019

Rond pasen staat in Italie het leven even stil, en overal in de regio kan je ervaren hoe de Toscanen deze belangrijke christelijke feestdag beleven. Deze heilige week, de Settimana Santa, bestaat uit Goede Vrijdag (Venerdì Santo), Eerste Paasdag (Pasqua) en Tweede Paasdag (Pasquetta). Eén van de evenementen die je zeker aan de vakantieplanning moet toevoegen is de opvoering van Christus die zijn houten kruis draagt door de straten van Castiglione di Garfagnana in de Processione dei Crocioni. Dit vindt plaats op Witte Donderdag om 21.00 uur. Op Goede Vrijdag wordt The Passion of Christ (catgrassina.org) uitgevoerd door een cast van vijfhonderd man in Grassina, Florence om 20:30 uur. Aansluitend volgt de processie naar de heuvel voor de kruisigingsscène. Op Paaszondag vindt om 10.00 uur de Scoppio del Carro, de Explosie van de Kar, plaats voor de Duomo. Lees er hier meer over. Tot slot kunnen de kinderen op Paasmaandag op zoek naar paaseieren tussen de standbeelden aan het Parco Pinocchio in Collodi (pinocchio.it).

In mei is het de 500e sterfdag van beroemde Toscaan Leonardo da Vinci

MEI

500e sterfdag van Leonardo da Vinci

2 mei 2019

Op 2 mei 2009 wordt de 500e sterfdag van Leonardi da Vinci herdacht. De evenementen voor de herdenking zijn op moment van schrijven nog niet bekend, maar je kan natuurlijk altijd je eigen plan trekken om deze genie uit de Rennaissance te herdenken. Begin bijvoorbeeld met een bezoek aan de Uffizi Gallerij (uffizi.it) in Florence, de stad waar Da Vinci vele jaren woonde en werkte. In 2018 is een nieuwe, klimaatneutrale ruimte geopend waar je onder meer de schilderijen ‘Christus’ doop’ en de ‘Aanbidding door de Wijzen’ kan bewonderen. Een aanrader voor families is een uitstapje naar het Museo Leonardiano in Castello dei Conti Guidi in Vinci (museoleonardiano.it). Een fascinerende collectie van meer dan 80 modellen van futuristische machines wordt tentoongesteld, nauwkeurig nagebouwd naar zijn tekeningen. In het naastgelegen Anchiano kan je het geboortehuis van Da Vinci bezoeken, en in Villa del Ferrale zijn meer van zijn schilderijen te bezichtigen.

Juni

Luminara di San Ranieri

16 juni 2019

Pisa licht op tijdens het Luminara di San Ranieri festival (comune.pisa.it). Op en langs de rivier de Arno worden 70.000 kaarsen geplaatst, die de oever op magische wijze verlichten. Het evenement wordt gehouden ter ere van St. Ranieri, de beschermheilige van de stad. Ranieri was een rondtrekkende muzikant die zijn leven aan het christendom wijdde. Er wordt wel gezegd dat hij wonderen kon verrichten. Geniet samen met de menigte van Pisa bij kaarslicht en laat je betoveren door de grote vuurwerkshow die vanaf de oude citadel wordt afgestoken. Lees er in dit artikel meer over.

Ervaar de opera Turandot tijdens het jaarlijkse Puccini festival. Foto: Giorgio Andreuccetti

Juli

Het Puccini Festival

12 juli-24 augustus 2019

Operaliefhebbers vanuit de hele wereld komen naar het enorme openlucht auditorium dichtbij Puccini’s villa in Torre del Lago in juli. Het grote landgoed aan het meer vormt de basis voor een jaarlijks festival gewijd aan de beroemde componist (puccinifestival.it). De 65ste editie biedt een uitgebreid programma van Puccini’s werken, waaronder uitvoeringen van Turandot, La Bohème, Madame Butterfly, Aida, Manon Lescaut, Tosca en Le Villi. Als je meer wilt leren over de opera’s van de maestro, kun je hier ons artikel lezen, geschreven door Puccini expert Adrian Mourby. Bezoek zeker het museum in de villa en wandel over het terrein om de moderne werken van beeldhouwers zoals Pietro Cascella, Jean-Michel Folon en Kan Yasuda te zien.

AUGUSTUS

De Palio van Siena

16 augustus 2019

Het wereldberoemde Il Palio evenement domineert het leven in Siena in de zomer, met niet een, maar twee paardenraces in het middeleeuwse Piazza del Campo. De eerste vindt plaats op 2 juli 2019. Honderden toeschouwers supporten enthousiast de ruiters die in de kleuren van hun stadsdistrict (de contrada) strijden om als eerste over de finish te komen. Wil je meer weten over Il Palio (ilpalio.org)? Lees dan hier ons artikel of ons interview met Greg Funnell over zijn ervaringen als fotograaf tijdens dit evenement.

SEPTEMBER

Oogstfestivals

Gedurende de hele maand

Kastanjes, walnoten, olijven… De Toscanen vieren de oogst van de producten met een sagra, een oogstfestival. Rond de oogsttijd hangen de straten vol met posters over deze lokale festivals en iedereen wordt van harte uitgenodigd. Het is een geweldige gelegenheid om locals te ontmoeten, verse producten te proeven, en om met een paar euro’s lokale activiteiten te ondersteunen. Dit is tevens de periode van de vendemmia, wanneer de druiven worden geplukt. De wijnkelders gooien de deuren open voor proeverijen en een van de grootste regionale wijnfestivals, de Expo del Chianti Classico vindt in 2019 plaats van 5 tot 8 september in 2019 (expochianticlassico.com).

De wegen van de Chianti regio worden opeens een fietstocht tijdens de Eroica. Foto: Marka/Alamy

OCTOBER

L’Eroica

6 october 2019

Het originele, jaarlijkse fietsevenement, L’Eroica (eroicagaiole.com) vindt deze maand plaats in Gaiole in Chianti. Elk jaar komen de deelnemers aan in retro kleding, met fietsen van vóór 1987 om de uitdaging van de bekende Toscaanse witte grindwegen (de strade bianche) aan te gaan. De routes zijn 32 km tot 209 km lang en beginnen en eindigen in Gaiole. Langs de route zijn etens-en wijnkraampjes waar je terechtkan voor brood, kaas, salami en zelfs een glaasje Chianti! Er zijn inmiddels tien Eroica-evenementen in de wereld, ook in Engeland en Nederland. To Tuscany nodigde in 2014 de schrijfster Ellie Ross uit om aan de L’Eroica deel te nemen. Haar verhaal lees je hier.

NOVEMBER

Witte truffelbeurs in San Miniato

Laatste drie weeken van de maand

Ze zijn wellicht niet zo bekend als de Albatruffels uit Piemonte, maar de tartufo bianco, de witte truffels uit Toscane worden evenzeer geprezen. In de herfst worden de witte truffels geplukt in de heuvels rond het middeleeuwse San Miniato, vlakbij Pisa (san-miniato.com). In de laatste drie weekenden van november kan je zelf op truffeljacht en zelfs een reepje van deze kostbare delicatesse proberen tijdens de lokale festivals.

Proef de beroemde Toscaanse witte truffel in San Miniato. Foto: Shutterstock

DECEMBER

Treno Natura

Stap in de Treno Natura voor een reis terug in de tijd (ferrovieturistiche.it). Een ritje in deze stoomtrein is onvergetelijk; de trein tuft vanuit Siena tot diep in het Toscaanse platteland geregeld aan een beurs of festival voorbij. Bekijk de dienstregeling voor december en koop een ticket voor een ritje naar de Festa dell’Ollio Novo in San Quirico d’Orcia (lafestadellolio.com/the-olive-oil-festival). Bij dit festival ter ere van extra virgin olijfolie kan je producten uit de nabijgelegen olijfgroeven proberen, en genieten van optredes van jongleurs, vuurspuwers en muzikanten.

Meer dan 20 jaar geleden ben ik met mijn Italiaanse vrouw naar Toscane verhuisd en heb ik To Toscane opgericht als een villaverhuurbedrijf. Onze eerste accommodaties waren in een landhuis in de Chianti en we boden onze gasten een vakantie op maat aan met behulp van onze lokale kennis en persoonlijke service. Vandaag de dag kun je hetzelfde ervaren bij meer dan 600 schitterende vakantiehuizen.

Vraag het onze Guru Familie

Of kies één van de thema's hieronder