Ga naar de hoofdinhoud
Eten & WijnEvenementen & Festivals

Drie Toscaanse foodfestivals die u niet mag missen

Door Sean Caulfield

Toscane is food heaven. Crostini, venkelsalami, bistecca alla Fiorentina, visstoofpotjes en kastanjetaart– dit zijn nog maar een paar van de lokale tongstrelende lokale heerlijkheden die op u wachten. En dan de wijnen; Chianti om bij weg te zwijmelen, Brunello di Montalcino en de zoete Vin Sant, lekker met knapperige biscotti. Bezoek de bron van alle eetbare juweeltjes van Toscane, bezoek een festival, oftewel een sagre. Wij tippen drie van de beste.

 

Bravio delle Botti, Montepulciano

De Bravio delle Botti is een echte krachtmeting. Een race met wijnvaten die de laatste zondag van augustus plaatsvind in Montepulciano. Acht teams die ieder een district van het stadje vertegenwoordigen strijden tegen elkaar in deze prachtige reconstructie van een traditie uit de veertiende eeuw. Rollende houten vaten gevuld met wijn denderen door de straatjes. Het is een zware taak, elk vat weegt wel tachtig kilo en moet een kilometer omhoog worden geduwd naar de finish. De overwinnaar wint een vlag met een afbeelding van patroonheilige San Giovanni Decollato en iedereen wordt beloond met een grandioos feestmaal van lokale gerechten.

 

San Miniato Truffelfestival

Tijdens de laatste drie weekenden in november in het middeleeuwse plaatsje San Miniato, gelegen tussen Pisa en Florence wordt de lokale geurige witte truffel geëerd. De veel geprezen funghi kunt u proeven en kopen in verschillende vormen, bijvoorbeeld olie of pasta, en extra vierge olijfolie, honing, pecorino, chocolade, focaccia, augurken, taarten en andere producten worden ook te koop aangeboden. De restaurants serveren speciale gerechten zoals een eenvoudige pasta bereid met truffelolie en verse champignons.

 

Fest ‘all’Olio, Vitolini

In november staan de nieuwste olijfolie en wijn in het zonnetje bij het Fest’all’Olio in Vitolini. Het feest start met een diner en speciaal thema, gebaseerd op deze producten van een lokale olijfgroeve en wijngaard. De dag erna staan er kraampjes in het plaatsje met proeverijen, restaurants hebben speciale menu’s en er zijn rondleidingen door de olijfgroeves en wijngaarden.

 

To Toscane heeft een fantastisch aanbod van vakantiehuizen in de hele regio.

Meer dan 20 jaar geleden ben ik met mijn Italiaanse vrouw naar Toscane verhuisd en heb ik To Toscane opgericht als een villaverhuurbedrijf. Onze eerste accommodaties waren in een landhuis in de Chianti en we boden onze gasten een vakantie op maat aan met behulp van onze lokale kennis en persoonlijke service. Vandaag de dag kun je hetzelfde ervaren bij meer dan 600 schitterende vakantiehuizen.

Vraag het onze Guru Eten & Wijn

Of kies één van de thema's hieronder