Ga naar de hoofdinhoud
Eten & WijnEvenementen & Festivals

Een bierfestival in Toscane?

Door Sean Caulfield

Als ik aanbood om je mee te nemen naar een bierfestival in Toscane denk je vast dat ik een tikkeltje in de war was. Daarna zou ik een half uurtje rijden langs kilometers grintwegen richten het zuidoosten van Siena om een kleine boerderij te bereiken midden op het platteland. Je zou dan vast denken dat ik verdwaald was. Meer dan tien jaar lang komen brouwers vanuit heel Italië (en de wereld) naar deze plek buiten Buonconvento. Iedere september. Om de allerbeste bieren van Italie en de wereld, feestelijk te proeven.

 

De laatste twintig jaar is microbrouwerij in Italie snel gegroeid. Sneller dan gist in een fermentatievat. Zoals gebruikelijk met alles dat hoort bij eten en drinken nemen ook de brouwerijmeesters hun vak zeer serieus. Maar ze willen ook plezier maken en tegelijkertijd hun passie delen met een groot publiek. Dit is waar het festival voor kleine brouwerijen, Villaggio della Birra, over gaat.

 

In een enorme stal waar festivalgangers samenkomen vinden de proeverijen plaats. Hier proberen ze bieren en genieten van de zon en leuke muziek van lokale muzikanten. Binnen vindt je een overgroot jong publiek van bierenthousiastelingen die kiezen uit tapbier aan de bar of een stoofpotje van wild zwijn. Het is makkelijk om teveel bier te proberen, Villaggio della Birra richt zich echter op kenners terwijl families ook welkom zijn.

 

Het bier is over het algemeen uitstekend. De bijzondere bieren die aangeboden worden zijn gebrouwd in Italië, België, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Spanje, Duitsland en de USA. Licht bier zoals IPA en seizoenbier zijn populair, net als blond bier en donker bier. Italiaanse brouwers maken blond en donker bier. Er zijn ongebruikelijke bieren zoals Loverbeer van een microbrouwerij die gespecialiseerd is in bieren met een wat zurige smaak. Uitzonderlijke smaak en meestal sterk, zo rond de acht procent alcohol. Pils, bier met speciale smaken en zogenoemde bock (Duitse stijl sterk bier) komen ook aan bod. Wil je authentiek Toscaans bier probeer dan Birrificio L’Omaia. Wie zei er ook alweer dat het alleen maar over wijn gaat in Toscane?

Meer dan 20 jaar geleden ben ik met mijn Italiaanse vrouw naar Toscane verhuisd en heb ik To Toscane opgericht als een villaverhuurbedrijf. Onze eerste accommodaties waren in een landhuis in de Chianti en we boden onze gasten een vakantie op maat aan met behulp van onze lokale kennis en persoonlijke service. Vandaag de dag kun je hetzelfde ervaren bij meer dan 600 schitterende vakantiehuizen.

Vraag het onze Guru Eten & Wijn

Of kies één van de thema's hieronder