Ga naar de hoofdinhoud
Mix it up: staat Panzanelle op het menu? Mis deze traditionele Toscaanse salade niet.

Geen zin om te koken vanavond?
Dit zijn dé plaatsen om uit eten te gaan in Toscane

Door Andrea Giusti

Elke avond maaltijden voorbereiden voor werk? Geweldig! Zelfs als chef moet ik echter af en toe even weg uit de keuken. Maar gezien Toscane één van de beste plaatsen in Italië is om uit eten te gaan, is het kiezen van een restaurantje geen probleem. Hieronder volgen enkele van mijn favoriete eettentjes.

 

Ristorante Cateni

Via dei Pratini 19, Orgia

Tel +39 0577-342028 Web: dalcateniaorgia.it

De tweede generatie van de Cateni familie runt dit gastvrije restaurant, ten zuidwesten van Siena. Elk gerecht op het menu is zelfgemaakt en heeft authentieke Toscaanse smaken. Probeer bijvoorbeeld wild zwijn in zoetzure saus met cannellini bonen. De toetjes zijn bijzonder goed en mocht u niet kunnen kiezen dan kunt u “L’assaggio” (de proeverij) bestellen. U kan drie desserts van het menu kiezen om te proeven. Het restaurant is onlangs uitgebreid met een groot overdekt terras. Vanwege de populariteit wordt aangeraden van tevoren te reserveren, vooral in de zomer.

 

Dario Cecchini

Via XX July 11, Panzano in Chianti

Tel: +39 055 852020 Web: dariocecchini.com

Dario Cecchini is de achtste generatie die de gerenommeerde familieslager runt in Panzano, in het hart van de Chianti regio. Naast de slagerij runt Cecchini een restaurant, waar wordt gekookt op open vuur. Niets wordt weggegooid, en alles van het dier wordt gebruikt.

Dario heeft ook vegetarische opties op zijn menu maar vegetariërs moeten rekenen op een grap of twee van deze vriendelijke vleeseter. Het restaurant heeft een gezellige en ontspannen sfeer. Door de drukte en populariteit kan het zijn dat u een tafel deelt; waardoor u vrienden  maakt terwijl u dineert! U wordt geadviseerd van tevoren te reserveren. Ongeacht de periode waarin u hier wilt komen eten, wordt u altijd geadviseerd om van tevoren te boeken. Het is wat aan de prijzige kant maar zeker het geld waard.

Butcher Dario Ceccini serves prime cuts. Photo: Hermes Jankone/Alamy

 

Ristorante La Speranza

Strada Provinciale 541, Localita La Speranza

Tel: +39 0577 929696

De lokale bevolking is dol op dit simpele, ouderwetse en typisch Toscaanse restaurant, dichtbij Casole d’Elsa, ten westen van Siena. Omdat het er vaak druk is, is het verstandig altijd van tevoren te boeken. Mijn favoriete gerecht is Florentijnse biefstuk, de specialiteit van het huis. Hiernaast is er een ruime keuze aan andere heerlijke andere vleesgerechten. Naast het restaurant is een cafeetje waar u lekkere broodjes kunt kopen. Hier kan u heerlijk lunchen of eten meenemen voor een picnic.

 

Osteria del Gatto

Via San Marco 8, Siena

Tel: +39 0577 287133

Ik zal een geheimpje verklappen: verborgen in een achterstraat in Siena ligt de kleine, eenvoudige osteria dat uitstekende traditionele Toscaanse gerechten serveert. Op basis van de seizoensgroenten en –producten wordt de kaart bijna wekelijks veranderd. Mocht u langskomen en er staat vis op de kaart, dan heeft u geluk! De osteria serveert naar mijn mening de beste visgerechten uit de regio. Bestelt u een cappuccino na het eten, dan kijken de Italianen u misschien raar aan. Italianen drinken cappuccino alleen ’s ochtends, na maaltijden wordt er caffè gedronken, dit lijkt het meeste op onze espresso koffie.

 

Ceppo

Via Cassia Nord 3

Tel: +39 0577 593387

In dit informele restaurant onderweg van Siena naar Monteriggioni komt u veel onvergetelijke Toscaanse smaken tegen. Naast het ontbijt, kunt u er in de middag voor kiezen uw eigen lunch samen te stellen uit de heerlijkste kazen, vleessoorten, pasta’s, of zelfs pens! Dit restaurantje is een echt trefpunt, dus het kan lastig zijn plaats te vinden in het weekend. Het is alleen geopend voor lunch.

Try the local Fiorentina steak. Photo: Richard Coulstock/Alamy

 

Probeer ook eens:

Osteria Mangiafoco in Piombino (Via Francisco Ferrer 10, +39 0565 880980) voor octopus. Liberamente Osteria on the Piazza del Campo 27 (+39 0577 274733,Hier wordt weinig Engels gesproken,), liberamenteosteria.it) voor een grote Aperitivo, in een schitterende ligging. In Toscane is een Aperitivo niet alleen een drankje, u krijgt hier ook nog snacks bij. De porties zijn royaal, dus het kan makkelijk voorkomen dat u zo vol zit, dat u het avondmaal kunt overslaan.

Andrea Giusti is de eigenaar van Il Fiaso, een privéchef bedrijf dat gebaseerd is in Siena. Om zijn dienst te boeken kan u contact opnemen via il_fiasco@hotmail.com.

To Toscane heeft een fantastisch aanbod van vakantiehuizen in de hele regio.

Andrea Giusti, geboren en getogen in Siena, studeerde aan de hotelschool in Chianchiano Terme, gespecialiseerd in bar- en restaurantmanagement. Zijn passie voor koken bracht hem echter weer terug in de keuken. Hij werkte in restaurants in Zwitserland, op cruise-liners en in zijn geboorteplaats Siena. Door het opzetten van zijn Il Fiasco privé-kokservice heeft hij zijn carrière verlegd van restaurants naar het meer ingetogen streven naar catering voor de scholen van de lokale gemeente. Hierdoor kon hij zijn eerste liefde voor het zijn van een persoonlijke privé-kok voortzetten, en hij is een van de beste die er is.

Vraag het onze Guru Eten & Wijn

Of kies één van de thema's hieronder