Ga naar de hoofdinhoud
Een landelijk toevluchtsoord: Le Pratola ligt op een heuvel met een schitterend uitzicht van 360 graden
LifestyleMeer ideeën

Ontmoet de eigenaar: Margherita Piliero
Le Pratola

Door Sean Caulfield

Margherita Piliero is de eigenaresse en beheerder van Le Pratola, een van de luxe vakantiehuizen op de website van To Toscane. In de eerste van een reeks interviews met onze vakantiehuiseigenaren heeft de Toscaanse Goeroe Margherita gesproken over hoe ze dit huis zo bijzonder heeft kunnen maken en welke speciale eigenschappen het gasten biedt.

“Ik ben in Groot Brittannië opgegroeid maar mijn familie komt uit Basilicata, in Zuid Italië, waar ik als kind vaak op vakantie ging. Mijn man en ik zijn verliefd geworden op Chianti en komen hier al 25 jaar.”

“Een jaar waren we op vakantie in de buurt van Castellina in Chianti en we gingen tegelijkertijd op bezoek bij huizen die te koop waren. Een van deze huizen was Le Pratola en het was veruit het mooist gelegen huis dat we hadden gezien. Bovenop een heuvel met 360 graden uitzicht was de omgeving echt adembenemend. Destijds was het alleen de locatie die ons aantrok, aangezien het huis bewoond was geweest door een oudere man die het huis niet goed had behouden. Vervolgens werd het gekocht door een ontwikkelaar die het huis helemaal gestript had. In het verleden was het een boerenhuis, waarvan de lagere begane grond ontworpen was om boerderijdieren te huisvesten en verzorgen. Dit weten we omdat we er een oude trog hebben gevonden. De mensen woonden op de hogere verdiepingen. Er waren lage, donkere plafonds, heel weinig ramen en het land reikte tot aan het huis.”

“In feite heeft het huis een rijke geschiedenis. Al lang voordat het een boerderij was, was het een uitkijktoren tijdens de oorlogen tussen Siena en Florence dus het oorspronkelijke gebouw is bijna 500 jaar oud. Later werd het deel van een wijnmakerij en er is zelfs een Super Tuscan wijn naar genoemd. Dit gebouw bestaat nu nog en is voornamelijk de originele structuur met een binnenhof in het midden. De toren is nog zichtbaar maar deze is afgesloten voor gasten.”

“Dit was het eerste overzeese project voor mijn man en ik, daarvoor had ik altijd in de bancaire sector gewerkt maar nu werk ik in projectontwikkeling en beheer. Vanwege de omvang van de constructie en het benodigde werk was dit ook het grootste en meest ambitieuze project dat we ooit hadden uitgevoerd. We hebben het interieur volledig gestript en opnieuw ontworpen en hebben een nieuw stroom- en waterdistributiesysteem geïnstalleerd. De tuinaanleg was verreweg de meest veeleisende taak omdat er hectaren olijf- en wijngaarden waren. Nu hebben we nog enkele honderden olijfbomen en we produceren olie waar gasten ook van kunnen genieten. In totaal heeft het drie jaar geduurd tot het huis bewoonbaar was.”

“We hebben lokale teams in dienst genomen, waaronder een bouwer uit Radda en een zeer getalenteerde Britse projectmanager, Joe Thompson, die vloeiend Italiaans spreekt en het hele project leuker heeft gemaakt. We waren persoonlijk betrokken bij het ontwerp, met een beetje hulp van een vriend en we hebben alleen authentieke materialen gebruikt, veel travertijn en bakstenen. We hebben de prachtige houten vloer gerestaureerd, evenals de donkere Toscaanse balken en de terracotta aan de plafonds. We hebben ook een mengsel hedendaagse elementen toegevoegd zoals de Ernestomeda-keuken, meubels van Roche Bobois en Kartell, moderne kunst van Elizabeth Ockford en accentverlichting van Artemide en Cristina Prandoni. In het huis hebben we ook antieke stukken die gekocht zijn bij een veilinghuis in Florence.”

“Het vakantiehuis heeft hoge plafonds, grote ramen en we hebben een overloop galerij gebouwd met dubbele hoogte en een metalen en glazen balustrade. Het is een heel licht huis waar u de natuur om u heen kan zien en u zich ondergedompeld voelt in het Toscaanse platteland. Het open ontwerp zorgt voor een sociale sfeer. Er zijn veel plaatsen waar u samen kan eten – dit is tenslotte Italië – op de binnenplaats met de pizzaoven bijvoorbeeld, op het terras aan de voorkant van het huis, en op het terras aan de achterkant van het huis, waar u de zonsondergang kunt zien. Ook zijn er veel kleine nissen met bankjes waar u heerlijk kunt ontspannen met een goed boek en een glas wijn. Alle slaapkamers zijn voorzien van klimaatregeling en hebben een eigen badkamer (met toiletartikelen van Ferragamo). Buiten is er een prachtig overloopzwembad dat kan worden verwarmd en er is ook een zonneterras.”

“Ons doel was om een vakantiehuis te bouwen waar mensen naartoe zouden kunnen gaan om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven. We wilden dat dit een plaats van ontspanning zou zijn. Om u hiermee te helpen bieden we een scala aan extra diensten die aantrekkelijk zijn voor gasten die het echte Toscane willen ervaren: chauffeurs, chefs, privé rondleidingen, we kunnen bijna alles voor u organiseren. Als u zelf wilt koken – geweldig! De keuken is volledig uitgerust en we hebben ook nog een groente- en kruidentuin, die gasten mogen gebruiken. Als u hulp wilt tijdens uw verblijf, kan dit zeker geregeld worden, we hebben een hecht team en ik zorg altijd dat ik goed in contact blijf met mijn gasten. Er zijn ook een voltijdse beheerder en huishouder die elke dag het huis ingaan, dus als u vragen heeft, zoals ‘Hoe open ik de pizzaoven?’ of ‘Hoe kom ik bij het dichtstbijzijnde dorp?’ dan staat u er niet alleen voor. We zorgen echter ook dat onze gasten zo veel privacy krijgen als ze willen.”

“Hoewel we Le Pratola hebben uitgekozen omdat het zich bevindt in een rustige plek, wilden we ook op een locatie zijn die rijk is aan cultuur, geschiedenis, eten en stijl. We zijn stadsbewoners, dus om ‘in the middle of nowhere’ te zijn zou intimiderend zijn geweest voor ons. Deze villa ligt op slechts drie kilometer van het dichtstbijzijnde stadje, is niet ver van goede restaurants, en het is vanuit hier ook makkelijk nabijgelegen steden te bereiken.”

“Het soort mensen dat hier verblijft is op zoek naar een plaats dat echt aan hun wensen zal voldoen, vooral grote families houden ervan. Veel ervan is ontworpen met gezinnen in gedachten. Zo heeft het zwembad een elektronische dekking, er zijn raamsloten in het huis en het pand is omheind en beveiligd. Er is een biljarttafel en een tafeltennistafel, wifi en u kan er ook muziek streamen. De indeling van het huis is vooral populair bij gezinnen met meerdere generaties; een van de slaapkamers is niet op de binnenplaats en is enigszins onafhankelijk van de rest van het huis. Dit zou een goede optie kunnen zijn voor oudere familieleden of misschien zelfs voor tieners en volwassen kinderen. Onze drie kinderen waren nog klein toen we het werk begonnen aan Le Pratola, dus de woning heeft zich samen met het gezin ontwikkeld. Dit is waarom het vakantiehuis zo gezinsvriendelijk is.”

Lees meer over Le Pratola op www.to-toscane.nl/lepratola

Meer dan 20 jaar geleden ben ik met mijn Italiaanse vrouw naar Toscane verhuisd en heb ik To Toscane opgericht als een villaverhuurbedrijf. Onze eerste accommodaties waren in een landhuis in de Chianti en we boden onze gasten een vakantie op maat aan met behulp van onze lokale kennis en persoonlijke service. Vandaag de dag kun je hetzelfde ervaren bij meer dan 600 schitterende vakantiehuizen.

Vraag het onze Guru Lifestyle

Of kies één van de thema's hieronder