Ga naar de hoofdinhoud
Het prachtige plaatsje Volpaia lijkt traditioneel maar is opgeknapt naar modern standard. Foto: Agriturismo Volpaia
Kunst & CultuurMeer ideeën

Tip: 8 Toscaanse pareltjes die u moet zien!

Door Lisa Gerard-Sharp

Monticchiello. Foto: ImageBROKER / Alamy

 

1 Monticchiello

Het ommuurde plaatsje Monticchiello vormt een contrast met het populaire Pienza gezien vanaf de middeleeuwse stadsmuren. Dit goed bewaarde middeleeuwse gehucht ligt op een heuveltop en is trots op de historie van landarbeiders, te zien in de ‘arme man theatervoorstellingen’ iedere zomer. De inwoners treden zelf op, dit ‘boeren’ spel stelt het boerenleven voor met sociaal protest en marginalisatie. Blijf hangen voor de boerenkeuken met kikkererwten- of bonensoep tot gerechten met pens en konijn. Osteria La Porta op de Via del Piano is bijzonder genoeg voor prinsen en landarbeiders en serveert smakelijke pici; dikke pasta geserveerd met schapenkaas.

Radicofani. Foto: Guido Cozzi / 4Corners

 

2 Radicofani

Op de rand van de sprookjesachtige Val D’Orcia en de ruige Monte Amiata blijft Radicofani een fascinerend plaatsje dat de Middeleeuwen ademt. Schrijver Charles Dickens noemde deze rotsige uitloper als ‘wild, ongerept en rotsachtig als Cornwall’. Nu is Radicofani een rustige impasse, terwijl het bloeide als bolwerk voor Siena tegen Florentijnen, en als een stop op de Via Francigena pelgrimsroute naar Rome. Bekroond met een kasteel, tegen een steile basalt rots, beter bekend als La Fortezza. Dit Medici fort herbergt nu het Museo del Cassero, met middeleeuwse- en Etruskische kunstvoorwerpen.

Civitella in Val di Chiana. Foto: Alessandro Ciolini/Alamy

 

3 Civitella in Val di Chiana

Tussen Arezzo en de Chianti wordt dit leuke plaatsje vaak aangeduid als een plek om te lunchen maar er is veel meer te doen in Civitella in Val di Chiana dan een lekkere T-bone steak te verorberen in de middag. Net als in Arezzo, de hoofdstad van de provincie, zijn toeristen hier niet massaal aanwezig. Het is een echt bastion aan slow-food, met kikkererwtensoep en geroosterd konijn op het menu. Civitella is een echt Toscaans plaatsje. Op een bergkam kijkt u vanaf hier over cipressen en olijfgaarden. Na de indrukwekkende middeleeuwse poort vindt u geplaveide steegjes, straatjes en een Romaneske kerk, een tijdloos beeld omgeven door een kasteelruïne.

Lucignano. Foto: Zoonar/Alamy

 

4 Lucignano

Lucignano, ten westen van het welbekende Cortona, biedt iets smakelijks in de Val di Chiana, het is beroemd om de Florentijnse steaks. Dit ovaalgevormde plaatsje op een heuvel, omgeven door middeleeuwse muren geniet van een schitterend uitzicht over de Val di Chiana. Het is een mooi spel van concentrische cirkels die samenkomen op het centrale plein, waar moderne en spirituele krachten elkaar ontmoeten in het Gotische stadhuis en de kerk van San Michele. Verorber een T-Bone steak in Il Goccino op de Via Matteotti en ga voor iets heel anders, lekker shoppen in de Valdichiana Outlet Village in het naburige Foiano della Chiana.

Bolgheri. Foto: PqPictures/Alamy

 

5 Bolgheri

Wijnplaats Bolgheri staat synoniem voor de allesoverheersende super Toscaanse wijnen die dit deel van de Etruskische kust zo speciaal maken. Vergeet de plaatjes van Etrusken met kraaloogjes die onder een parasol hangen, net als op urnen. In Cecina, ten zuiden van Castiglioncello verruilt u de Costa degli Etruschi voor Bolgheri. Dit kleine charmante plaatsje is de start van de Etruskische wijnroute, compleet met boerderijen en de mooiste wijnen van Toscane. Sassicaia, Ornellaia en Solaia zijn de toekomst van wijn produceren, met het intrigerende wijngoed Ornellaia, gerund door de illusoire Frescobaldi dynastie, al zevenhonderd jaar wijnmakers.

6 Volpaia

Volpaia is een dorpje dat weer tot leven is gewekt, net van de Chiantigiana, of de Chianti route af. Een filmisch plekje en een bruisende duurzame gemeenschap. Op het eerste gezicht ziet dit plaatsje er verlaten uit met fiere torens, kronkelige steegjes, oude kerkjes en verstopte binnenplaatsen. Castello di Volpaia is echter een kasteel en een wijnproducent gemaakt voor het moderne leven zonder de ziel van het dorp te verstoren, of de gloed van authenticiteit op te offeren. Volpaia is vrijwel zelfvoorzienend met wijngaarden en landerijen, en binnen de muren wonen de Toscanen die het land bewerken. De levensader van Volpaia beslaat wijn en olijfolie, en wat toerisme dat opkomt, als een vintage Chianti.

Monteriggioni. Foto: Shutterstock

 

7 Monteriggioni

Het ommuurde Monteriggioni is een typisch Middeleeuws plaatsje bezaaid met vestingwerken, ook bekend als de poort naar de Middeleeuwen. Deze theatrale Sienese plek omringd door torens diende als een bolwerk tegen de Florentijnse vijanden. Vandaag de dag is het een plaats voor dolce far niente, de zoete kunst van het niets doen. Monteriggioni in Arms, het beeldende wapenmuseum, roept de riddertijd op. Al slenterend op de kantelen voelt u hoe het was om een middeleeuwse ridder te zijn. Het kan geen verrassing zijn dat Monteriggioni de inspiratie was voor de populaire film- en videogame Assasin’s Creed.

San Giovanni d’Asso. Foto: Danita Delimont/Alamy

 

8 San Giovanni d’Asso

Ten noorden van Montalcino op het glooiende platteland ligt San Giovanni d’Asso, een heerlijk plaatsje dat een Toscaanse stadstaat is en voelt als een prachtig dorp. San Giovanni heeft de geplaveide middeleeuwse stratenplan behouden en een trotse urban spirit en de huidige status als truffel plek met kasteel erbij. De onveiligheid tijdens de Middeleeuwen heeft gezorgd voor een cluster aan kastelen in dit slaperige stukje van de provincie van Siena. Ondanks twee romaanse kerken geeft vooral het kasteel met terracotta, waar het Museo del Tartufo, het witte truffelmuseum in gevestigd is, een middeleeuwse sfeer. Op de herfsttruffelmarkt kunt u uw hart ophalen, of neem de Natuurtrein, een reis door het omringende landschap.

To Toscane heeft een fantastisch aanbod aan vakantiehuizen in de regio.

Lisa Gerard-Sharp is een bekroonde reisschrijfster, redacteur, fotograaf en spreker met een bijzondere belangstelling voor Italië. Ze levert bijdragen aan verkooppunten variërend van The Telegraph, The Guardian en National Geographic Traveller tot Italiaanse reisgidsen en online gidsen voor National Geographic en Google. Lisa spreekt op reisbeurzen en is de auteur van meer dan 30 gidsen, waaronder een aantal over Toscane voor Insight Guides. Voor meer informatie, zie www.lisagerardsharp.com.

Vraag het aan onze Guru

Of kies één van de thema's hieronder