Ga naar de hoofdinhoud
We zijn hier alleen maar voor het bier: Toscaans ambachteijk bier concurreert niet maar vult aan. Foto: David Broadbent/Alamy
Eten & WijnLifestyle

Waarom Toscaans ambachtelijk bier een klasse apart is

Door Pete Brown

Stelt u zich eens voor dat u een nieuwe bierbrouwerij runt in Nederland. U gaat eerst bier op de tap verkopen. Uw bier neemt de plek in van een ander biertjes en verkoop gaat ten koste van deze andere tapbiertjes. Stelt u zich nu eens voor dat u een nieuwe Toscaanse brouwer bent. Goede kans dat u eerst in een restaurant bier gaat verkopen en dat een klant uw bier kiest in plaats van een glas wijn uit de regio en uw bier wordt gedronken bij een lekkere maaltijd. Dit alternatieve perspectief beïnvloed alles wat een Toscaanse brouwer doet, van smaak en alcoholgehalte tot hoe het bier eruitziet en gepresenteerd wordt. Daarom zijn Toscaanse ambachtelijk gebrouwen bieren niet te vergelijken met andere.

Aanvankelijk geïnspireerd door de USA met een knipoog naar Engeland, België, Duitsland en Tsjechië is het enige probleem dat alle ambachtelijke bieren op elkaar lijken, waar ter wereld u ook bent. Iedere aspirant bierbrouwer wil een IPA, witbier of een pils maken. Italië en met name Toscane, is een enorme uitzondering op deze trend.

In Florence ligt de Brewdog bar en hippe brouwerijen zoals de Chianti Brew Fighters. Zij bieden stijl en inhoud met perfecte voorbeelden van bekende smaken zoals Iers donker bier en zware Belgische biertjes. De hele identiteit van Italiaans eten en drinken is echter gestoeld op heerlijke lokale ingrediënten. Toscaanse ambachtelijke bierbrouwers erkennen volledig dat dit een deel van de traditie is.

Eeuwenoude graanvariaties wordt gebruikt om Toscaans bier mee te brouwen. Foto: Villagio della Birra

Birrifico la Perongola biedt een gevarieerd aanbod bier met bekende internationale smaken en brouwt ook bekroond bier met de naam Marron (6,5% vol) met schitterende kastanjes uit de omgeving. De meerderheid bieren hebben als basis gemoute gerst maar diverse granen in Toscane die elders in onbruik raakten worden hier nog geteeld. Farro (spelt) komt veel voor in de Toscaanse keuken. Toegevoegd aan bieren zoals Petrognola’s 100% Farro (4% vol) of Birrifico’s Math Toscana Farro E Miele (6% vol) om een zacht licht pittig karakter te creëren met een vleugje van Belgisch graanbier met een unieke eigen stijl uit Toscane.

La Stecciala experimenteert nog wat verder met bieren zoals Senatrice (6,8 % vol) met een eeuwenoude mix van durumtarwe dat een kruidige en champagne-achtige spritz toevoegt aan Belgisch-achtig gouden bier én verschillende bieren met granen als haver en emmertarwe.

Deze bieren complementeren wijn in plaats van ermee te concurreren, een fantastisch alternatief dat matcht aan de lokale cuisine. Bij restaurant Papposileno vergelijkt u hoe bier zoals de Amiata’s Bastard Rossa (6,5 % vol), een blond walnootbier smaakt dat smaaknuances van een papardelle met biefstuk anders laat uitkomen dan met een smakelijke Chiantiwijn die weer op een heel andere manier contrasteert.

Bier heeft te lang geen deel uitgemaakt van de culinaire wereld, het was een buitenstaander, net niet goed genoeg om serieus te nemen. Bier dat gearriveerd is in het land van de vino neemt eindelijk de plaats in die het aan tafel verdient.

Pete Brown is een bekroonde auteur, journalist, omroeper en consultant gespecialiseerd in eten en drinken. Volg hem op twtter @PeteBrownBeer

Bekijk de geweldige vakantiehuizen van To Toscane.

Pete Brown is een Britse auteur, journalist, omroeper en adviseur gespecialiseerd in eten en drinken, met name de leuke onderdelen zoals bier, pubs, cider, spekrolletjes en fish and chips. In negen boeken gaat zijn brede, frisse benadering uit van sociale geschiedenis, cultureel commentaar, het schrijven van reizen, persoonlijke ontdekkingen en natuurgeschiedenis. Hij schrijft voor kranten en tijdschriften over de hele wereld en levert regelmatig een bijdrage aan het voedselprogramma van BBC Radio 4. Hij werd uitgeroepen tot British Beer Writer of the Year in 2009, 2012 en 2016, heeft drie Fortnum & Mason Food and Drink Awards gewonnen en is twee keer genomineerd voor de Andre Simon Awards. Piet is voorzitter van de Britse Gilde van Bierschrijvers. Volg Piet op Twitter @PeteBrownBeer.

Vraag het aan onze Guru

Of kies één van de thema's hieronder