Ga naar de hoofdinhoud
Fietsers gaan bergafwaarts op de grindwegen in de Nova Eroica. Foto: Paolo Martelli
ActiefEvenementen & Festivals

Wat is er deze lente te doen in Toscane?

Door Simone Kane

Bezoekt u Toscane in het voorjaar of aan het begin van de zomer? Dit is een van de levendigste tijden van het jaar in Toscane. Pasen valt laat en in april kunt u dit geweldige religieuze feest meemaken dat bestaat uit sobere uitvoeringen van de Passie van Christus tot kleurrijke optochten en het naspelen van historische gebeurtenissen. De carnavaleske viering duurt van witte donderdag tot en met paasmaandag (18-22 april). En aan het eind doet iedereen zich tegoed aan chocolade-eieren!

Ervaar een religieuze processie tijdens Pasen. Foto: Robert Onencini/Shutterstock

 

De ‘Scoppio del Carro’ vindt plaats in Florence. De explosie van de kar is al driehonderdvijftig jaar lang een ongebruikelijk hoogtepunt op Paaszondag. Een bonte parade trekt een houten kar door de straten van Florence naar het plein voor de kathedraal waar de kar letterlijk wordt opgeblazen met luidruchtig vuurwerk. Waarom? Men zegt dat de ceremonie de terugkeer van een kruisvaarder herdenkt en dat het ‘gezegende’ vuur de belofte van een goede oogst met zich meebrengt.

Bezoek Sant’Anna di Stazzema op Bevrijdingsdag. Foto: REDA/Alamy

 

Op 25 april viert men Bevrijdingsdag, de dag van het einde van de bezetting van de Nazi’s in Italië in 1945. Om mensen te eren die in het verzet hebben gezeten zijn er optochten met fanfares, concerten, leuke markten met lokale producten en zelfs politieke bijeenkomsten. Er is ook tijd voor stilte en contemplatie, bijvoorbeeld bij een heiligdom in het afgelegen plaatsje Sant’Anna di Stazzema waar alle inwoners in één dag werden vermoord door de Nazi’s. Het kleine kerkje draagt de naam van de priester die tevergeefs voor hun leven pleitte, het plaatsje is een monument en een Nationaal park van Vrede.

Zelfs kinderen kunnen deelnemen in de Nova Eroica. Foto: Paolo Martelli

 

De strade bianche van Toscane, oftewel de onverharde wegen worden in april door jong en oud bereden door amateurwielrenners. De Nova Eroica brengt iedereen alvast in de stemming voor de Giro d’Italia waar hals reikend naar wordt uitgezien. De voorjaarsversie van de meer bekende Eroica in de herfst is een onverharde ‘gran fondo’ die tijdritten en diverse routes combineert. Er is een recreatieve rit voor kinderen en gezinnen en ook een honderddertig kilometer lang circuit dat echt het uithoudingsvermogen van de deelnemers test. Ook niet-fietsers genieten op 28 april van de wielrenwedstrijd wanneer de wielrenners voorbij suizen terwijl ze ook meedoen aan het vijfdaagse festival met kunst, natuur, lekker eten en wijn in het dorp Buonconvento.

Serieuze fietsers moeten een plekje langs de weg bemachtigen voor fase 2 van de Giro d’Italia die op 12 mei naar het zuiden van Bologna beweegt. Na het oversteken van de Apennijnen om Toscane in te gaan maken de renners een afdaling naar Prato naar de eindstreep in het stadje Fucecchio. De dag erna is Vinci het startpunt voor fase 3. Dit is waar Leonardo da Vinci 567 jaar geleden werd geboren. Vanaf hier fietst het peloton door het Toscaanse landschap, langs San Miniato, door Grosetto en naar het zuidelijkste puntje Orbetello voor een eerste sprintfinish.

Bewonder een zeldzame schilderij van Da Vinci

 

Er is nog een reden om Vinci te bezoeken, van half april tot half mei is er een zeldzame kans om het eerste geregistreerde werk van de grote kunstenaar te zien dat dateert uit 1473. ‘Il Paesaggio con Fiume’, bekend als het eerste Europese geschilderde landschap, werd door Leonardo da Vinci geschilderd toen hij maar 21 jaar oud was. Het werk is zo kwetsbaar dat het alleen korte periodes wordt getoond in het Leonardo da Vinci museum, slechts 5 weken vanaf 15 april.

Op 28 juni gaat het Lucca zomerfestival van start met een concert van Take That. De line-up bevat ook grote namen van internationale acts zoals Elton John en Sting. De lente mag dan wel voorbij zijn maar de zomer belooft nog meer spannende evenementen. Houd dit blog in de gaten.

Simone Kane is mededirecteur van Travel PR en contentbedrijf Traveltappers. Haar carrière in de journalistiek duurt al 30 jaar, ze heeft gewerkt aan een verscheidenheid aan nationale publicaties, net als het leveren van vele copywriting-projecten.

To Toscane biedt een fantastisch aanbod vakantiehuizen in de regio.

Simone Kane combineert PR en content creatie, gespecialiseerd in reizen. Haar carrière in de journalistiek omvatte meer dan 25 jaar. Ze werkte voor verschillende nationale publicaties, waaronder The Independent on Sunday, National Geographic Traveller UK en verschillende consumenten- en vakbladen, maar ook voor copywriting- en websiteprojecten. Simone was ook mede-oprichter van La Luz, een tijdschrift voor Engelstaligen die in de Costa de la Luz in Zuid-Spanje wonen en deze bezoeken.

Vraag het aan onze Guru

Of kies één van de thema's hieronder