Ga naar de hoofdinhoud
Het draait om alles: in de Palio dei Somari vechten jockeys voor roem en eer op de rug van koppige ezels – maar er zijn ook grappige momenten. Foto: Stefano Mazzola/Awaken/Alamy
ActiefEvenementen & Festivals

Wat is er te doen in het voorjaar in Toscane

Door Simone Kane

De lente in Toscane is een tijd van festiviteiten, wat betekent dat het festivaltijd is in de steden en dorpen, omdat de lokale bevolking het seizoen van de lente verwelkomt. Dit zijn aangename evenementen die gericht zijn op eten, drinken en natuurlijk op familie, maar ook op de serieuze zaak van eerbetoon aan de beschermheiligen. Vervolgens komt Pasen aan (9-13 april), een kans om te genieten van het volledige spektakel van een van de belangrijkste religieuze feesten van het jaar (lees hier wat meer over wat u kunt verwachten).

Om het einde van de sombere opbouw tot Pasen te markeren (hoewel er ook enkele uitbundige gebeurtenissen zijn, zoals de Scoppio del Carro, of ‘de explosie van de kar’ in Florence, waarbij een kar op het plein van de kathedraal wordt opgeblazen), wordt La Pasquetta – of ‘kleine Pasen’ – gehouden op onze Paasmaandag, ziet gezinnen weer in contact komen met de natuur als ze naar het platteland gaan of zich verzamelen in de parken van de steden om te picknicken op een feest van traditionele seizoensgebonden gerechten, zoals pecorinokaas en favabonen, rustiek brood, olijven en rode wijn.

La Pasquetta omvat traditioneel een aangename picknick op het platteland. Foto: Mark Bolton Fotografie/Alamy

Drie belangrijke Toscaanse tuinen zullen worden geopend voor het publiek op La Pasquetta als onderdeel van het landelijke evenement Caccia al Tesoro Botanico Grandi Giardini Italiani, met plezier en spelletjes zoals de paaseierenjacht voor kinderen om van te genieten, maar ook de kans om de bloeiende kruidachtige grenzen te bewonderen. Er zijn ook rondleidingen met gids door historische gebouwen en tuinen in Giardino Bardini in Florence, Giardino Storico Garzoni in Collodi en Parco della Villa Reale di Marlia in Lucca.

De lente is ook het moment om een hilarisch alternatief te bezoeken voor het grote Palio di Siena, dat zich afspeelt in de middeleeuwse stad Torrita de Siena, ten zuiden van Florence (22 maart). In plaats van een paardenrace met een glimmende steeds, ziet Palio dei Somari buurtjockeys in historische outfits op een nederige, zij het ongehoorzame, manier strijden om de ezels. De inzet is hoog en deze race wordt zeer serieus genomen, maar het is gevuld met grappige momenten als de koppige dieren hun ruiters negeren, stoppen en zelfs achteruitgaan. Een markt, optochten en traditionele vlaggengooiwedstrijden houden het weekend ook levendig.

De Treno Natura brengt u van Siena naar de prachtige omgeving. Foto: Visit Tuscany

De populaire stoomtrein komt na de winter weer in dienst op de zijspannen en vertrekt vanuit Siena voor mooie dagtochten door de regio, waarbij de passagiers naar lokale festivals en speciale evenementen worden gebracht. De eerste reis van het voorjaarsseizoen (29 maart tot 2 juni) gaat naar San Giovanni d’Asso voor de Mazzuolo White Truffelmarkt, terwijl andere reizen een ritje naar het San Quirico d’Orcia Wine Festival (26 april) omvatten.

Bezoek de wijngaarden van Toscane tijdens het wijnfeest van San Quirico d’Orcia. Foto: Shutterstock

Of u er nu met de trein heen gaat of niet, het vierdaagse San Quirico d’Orcia Wijnfestival is een datum voor uw dagboek (23-26 april). Het lange weekend zit vol met georganiseerde rondleidingen door de lokale wijngaarden te voet, op twee wielen en met de bus, lezingen en proeverijen, en tal van culturele evenementen, waaronder operavoorstellingen en een kort filmfestival.

Maak nu van de gelegenheid gebruik om deze Etruskische objecten te bewonderen in het Archeologisch Museum van San Gimignano.

En er is een laatste kans om ‘Hinthial – The Shadow of San Gimignano, the Offerer en de Etruskische en Romeinse Rituele Vondsten’ in het Museo Archeologico te vangen (tot 31 mei). De tentoonstelling bevat artefacten die nog nooit eerder in het openbaar zijn vertoond en die in 2010 zijn opgegraven tijdens een opgraving van de hellingen onder de stad. Deze historische voorwerpen – waaronder een bronzen beeld van 64 cm, fragmenten van keramiek en baksteen, munten en zalfvaten – zijn overtuigende bewijzen van een oude Etruskische heilige plaats die vermoedelijk al 500 jaar in gebruik is.

To Toscane heeft een verzameling van fantastische vakantiehuizen in de hele regio.

Simone Kane combineert PR en content creatie, gespecialiseerd in reizen. Haar carrière in de journalistiek omvatte meer dan 25 jaar. Ze werkte voor verschillende nationale publicaties, waaronder The Independent on Sunday, National Geographic Traveller UK en verschillende consumenten- en vakbladen, maar ook voor copywriting- en websiteprojecten. Simone was ook mede-oprichter van La Luz, een tijdschrift voor Engelstaligen die in de Costa de la Luz in Zuid-Spanje wonen en deze bezoeken.

Vraag het aan onze Guru

Of kies één van de thema's hieronder