Ga naar de hoofdinhoud
Eten & WijnEvenementen & Festivals

Wat is er te zien en te doen in Toscane in de herfst?

Door Rachael Martin

Fiets fanaten: De Eroica is terug op de Toscaanse wegen. Foto: Paola Martelli

Het einde van de zomer en de vroege herfst is dé tijd om te laven aan heerlijk vers bereide maaltijden en lekkere drankjes in Toscane. Er zijn zoveel festivals oftewel sagre om te ontdekken! Een onvergetelijke ervaring.

Het is herfst, de tijd om de regio’s wijnen te proberen. Foto Look/Alamy

 

Een mooi groot festival is de Chianti Classico Expo, een belangrijke viering van de wijnen in de regio. Het vindt plaats in Greve, van 5-8 september. Negen plaatsen uit de Chianti regio zijn vertegenwoordigd door zesenzestig producenten die hun wijnen presenteren naast olijfolie en andere heerlijke lokale producten. Ontdek ook het nationale Calici di Stelle wijnevent, van 2-11 augustus, waar het glas wordt geheven tot de nacht valt, met proeverijen onder de sterren in plaatsen zoals Siena, Gaiole, Castiglione D’Orcia en Montepulciano.

Heeft u liever bier? Bezoek dan het Villagio della Birra festival

Bierliefhebbers halen hun hart op bij het Villagio della Birra festival dat ten zuidoosten van Siena gehouden wordt in Buonconvento van 6-8 september. Dit internationale festival van ambachtelijke brouwerijen startte in 2006 als een viering van vriendschap tussen Italiaanse en Belgische brouwers. Het heet nu ook brouwers van over de hele wereld welkom om te proeven, heerlijk te eten en te genieten van live muziek en kunst. Lees onze review.

Montepulciano’s Bravio delle Botti gehouden op 25 augustus was van origine een paardenrace maar in 1974 werden de paarden ingewisseld voor wijnvaten. Acht contrade, of districten, dagen elkaar uit om een waardevol geschilderd doek te winnen met de beschermheilige van de stad erop. Na de race volgt een lunch met een middeleeuwse processie in de middag. Een geweldige dag om mee te maken.

De L’Eroica op 6 oktober is een belangrijk fietsevent in Toscane, internationaal bekend de laatste twintig jaar. Duizenden fietsers vertrekken op vintage racefietsen vanaf Gaiole over de witte grindpaden in het Toscaanse landschap. Routes variëren van 469 kilometer tot 209 kilometer met wel 3700 meter hoogteverschil. Langs de route zijn er veel stops om te genieten van lokale specialiteiten en natuurlijk een glas wijn.

Bekijk ‘Heaven in A Room’ in het Uffizi. Photo: Ministero Beni e Attivita Culturali/Roberto

Niet alleen kunstliefhebbers ontdekken de tentoonstelling Hemel in een kamer – houten plafonds in Renaissance Florence en Rome. Prachtige met hout bedekte plafonds bekend als cieli, oftewel hemels, in de Uffici Gallerie van Florence vanaf 30 augustus. Deze hoogwaardig gedecoreerde visuele verhalen op plafonds komen uit vele Renaissance kerken en palazzo’s. Tekeningen, prints, schilderijen en andere documenten van de collectie van het Uffizi over deze plafonds nemen u mee op onderzoek.

Kastanjes hebben hun eigen feest in Bacchereto Foto: Christine Webb/Alamy

En de verleidelijke sagres dan? Carmignano bejubelt vijgen op het Benvenuto Fico Secco festival op 19-20 oktober, en Bacharetto, een piepklein dorpje bij Carmignano zet de hazelnoot in de schijnwerpers op 13-14 en 19-20 oktober. Voor truffels bezoekt u San Miniato in de provincie van Pisa.

Corazzano houdt een wit truffelfestival op 5-6 oktober, en nog meer truffels vindt u in Ponte a Egola op 26-27 oktober en er zijn paddenstoelen en truffels in La Serra op 27-29 september en Balconevisi op 19-20 oktober.

Heeft u de beroemde paardenrace Il Palio in Siena gemist in juli, dan is er een tweede kans om dit spektakel mee te maken op 16 augustus. Vergeet niet om Domenica al Museo op uw lijstje te zetten, altijd de eerste zondag van de maand. Alle staatsmusea zijn dan gratis te bezoeken, van oktober tot en met maart.

Rachael Martin komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en is een reisjournalist, auteur en fotograaf die in de buurt van Milaan woont. Ze kwam meer dan 20 jaar geleden naar Italië, at het eten op, nam de cultuur in zich op en werd uiteindelijk tweetalig. Ze schrijft over Italiaanse reizen, eten en cultuur voor Italia Magazine en de online Engelse krant The Local Italy. Momenteel schrijft ze een modegids voor Milaan, die in het voorjaar van 2020 uitkomt. Volg haar op Instagram @rachinitaly..

Vraag het aan onze Guru

Of kies één van de thema's hieronder