Ga naar de hoofdinhoud
De race gaat van start: Il Palio is het hoogtepunt van het jaar in Siena. Foto: Xinhua/Alamy
ActiefEvenementen & Festivals

Wat mag u deze zomer niet missen in Toscane?

Door Simone Kane

Het is eindelijk heerlijk warm weer en de inwoners van Toscane gaan lekker naar buiten. Zij genieten van de prachtige natuur in de regio en van leuke activiteiten zoals folkloristische festivals overdag en bruisende concerten onder de sterrenhemel. Ga met ons mee en sluit u aan bij de locals met de mooiste evenementen in juni, juli, augustus en september.

Italië is het thuis van de ‘slow’ beweging, dus bezoek het vijfde Toscaanse Slow Travel Fest, een mooie selectie van outdoor events met gesprekken, cultuur, wandelingen, eten en muziekevenementen. Deze worden gehouden langs de route van de Via Francigena, drie weekenden in juni en september. De eerste, ‘Folks & Family’ van 14-16 juni wordt gehouden in Villafranca in Lunigiana en omvat een schitterend programma met wandelexcursies, fietstochten en paardrijritten, of hiken langs een rivier, storytelling, concerten, performances en workshops.

Op de avond van 16 juni kunt u Pisa bewonderen bij een onvergetelijk evenement namelijk het Luminara di San Ranieri waarbij de rivier de Arno verlicht wordt door zeventigduizend kaarsjes langs de oevers en drijvend op het water. Een magisch feest dat dateert uit de zeventiende eeuw, Luminara is de aanloop naar het feest een dag later voor de patroonheilige St. Ranieri. Sluit u aan bij de menigte Pisani en geniet van de flikkerende kaarsen en van spectaculair vuurwerk dat in de oude stad wordt afgestoken.

Intense rivalen komen elkaar iedere zomer weer tegen als Il Palio de stad Siena weer helemaal overneemt. Niet één maar twee waanzinnige paardenraces worden gehouden op het middeleeuwse plein Piazza del Campo van Siena op 2 juli en 16 augustus. De dagen voor de races zijn opwindend in Siena en leuk om mee te maken, de straten zijn versiert met kleurrijke banieren van de zeventiende-eeuwse contrade, oftewel stadsdelen. Op de dag van een race start het event met het zegenen van de paarden gevolgd door een parade door de bruisende straten van meer dan zeshonderd deelnemers. De race is zo voorbij in een knallende snelle drie minuten, paarden en jockeys geven alles wat ze kunnen om de finish als eerste te bereiken. Lees ons interview met fotograaf Greg Funnel over het fotograferen van dit legendarische evenement.

Operaliefhebbers halen hun hart op samen met duizenden anderen van over de hele wereld bij de Torre del Lago waar het jaarlijkse Puccini festival plaatsvindt in het buitentheater van de villa van wijlen Puccini. De vijfenzestigste editie van 6 juli tot en met 24 augustus vertoont een omvangrijk programma van de werken van Puccini, inclusief de opera’s Turandot, La Bohème, Madame Butterfly, Aida, Manon Lescaut, Tosca en Le Villi. Vergeet niet het museum te bezoeken en door de tuin te slenteren met moderne sculpturen van Pietro Cascella, Jean-Michel Folon en Kan Yasuda. Voeg wat extra’s toe met onze ‘bluffers’ gids door Puccini-expert Adrian Mourby.

Het pittoreske plaatsje Certaldo, op een uurtje rijden van Florence biedt een intrigerende mogelijkheid om de ‘vierde dimensie’ binnen te gaan… Het internationale straattheaterfestival Mercantia van 10-14 juli stimuleert de zintuigen. Er zijn veel verschillende optredens in het sfeervolle stadje, in geheime tuinen en in schattige binnenplaatsen. Parkeer onderaan bij de kabelbaan en neem de schilderachtige route omhoog, lopen kan ook.

Cortona, een Etruskisch stadje bovenop een heuvel organiseert de negende editie van Cortona on the Move van 11 juli – 29 september. Een programma met hedendaagse fotografie events en tentoonstellingen door het hele stadje. Met het klimaat hoog bovenaan de politieke agenda is het thema van dit jaar het ontdekken van de relatie van mensen en het landschap om hen heen.

 

Een fantastisch vakantiehuis vindt u bij To Toscane

 

Simone Kane is mededirecteur van travel PR en content creation company Traveltappers. Haar journalistieke carrière duurt al dertig jaar en zij heeft veel nationale publicaties op haar naam staan en levert veel projecten als copywriter.

Simone Kane combineert PR en content creatie, gespecialiseerd in reizen. Haar carrière in de journalistiek omvatte meer dan 25 jaar. Ze werkte voor verschillende nationale publicaties, waaronder The Independent on Sunday, National Geographic Traveller UK en verschillende consumenten- en vakbladen, maar ook voor copywriting- en websiteprojecten. Simone was ook mede-oprichter van La Luz, een tijdschrift voor Engelstaligen die in de Costa de la Luz in Zuid-Spanje wonen en deze bezoeken.

Vraag het aan onze Guru

Of kies één van de thema's hieronder