Ga naar de hoofdinhoud
De bossen in: witte truffels worden laat in de herfst geoogst. Foto: Federico Tovoli/VW Pics/Alamy
Kunst & CultuurEten & Wijn

Witgoud: duik in de truffels van Toscane

Door Sean Caulfield

De truffels van Toscane zijn minder bekend dan de truffels uit Piedmont of Périgord maar kenners waarderen de kostbare witte klompjes die hier in de heuvels worden gevonden enorm, vooral truffels uit de omgeving van San Miniato. Er bestaan strikte regels over hoe en waar truffels worden verzameld door kundige truffeljagers die van oktober tot en met december eropuit trekken met bijzondere truffelhonden om de zeldzame zwammen op te snuffelen bij geheime plekken diep in de loofbossen van Toscane.

De kwaliteit van de truffels is afhankelijk van het weer, voor truffels mag het niet te nat en niet te droog zijn en het klimaat van Toscane is uiterst geschikt.

Truffeljagers en hun honden zoeken truffels op geheime locaties. Foto: Marka/Alamy

De uitzonderlijke funghi kunt u het best nuttigen wanneer ze vers en geurig zijn én binnen drie dagen nadat ze uit de aarde zijn gehaald. Het beste koopt u een mooie ronde truffel met een paar kleine imperfecties. Was de truffel onder de kraan, maak deze schoon met een borsteltje en droog de truffel voorzichtig af. Een truffel zo groot als een ei is genoeg voor een hoofdgerecht voor vijf personen. Kook truffel niet te lang mee en bereid er een heerlijk gerecht mee, de smaak en geur overtreffen alles. Een truffel is een ongekende exclusieve traktatie. Schaaf een truffel, liefst met een speciale schaaf en voeg vlak voor het serveren toe voor nog meer aangenaam aroma. Versgeraspte tartufo bianco over pasta of risotto is onvergetelijk lekker of leg een stukje truffel onder de huid van een kip die later in de oven langzaam gaart of voeg truffel toe aan een smakelijke soep of saus. Tip: wilt u kaas of eieren met een hemelse truffelsmaak? Verpak de kaas of eieren enige dagen luchtdicht samen met wat truffel.

San Miniato hosts een belangrijk festival. Foto: Federico Tovoli/VW Pics/Alamy

Wanneer de herfst langzaam verandert in de winter wordt truffel op speciale markten en festivals in het zonnetje gezet. Bezoek de leukste en lekkerste:

Corazzano Truffel Festival

5-6 Oktober 2019

Luister naar lezingen of geniet van fantastische truffelgerechten op het jaarlijkse festival in Corazzano.

www.eventiesagre.it

Balconevisi Truffel en Porcini Paddestoelen Festival

19-20 Oktober 2019

Dit onbekende pareltje van een festival is de beste plek om formidabele truffels aan te schaffen bij truffeljagers zelf. Ook olijfolie, walnoten en andere producten met truffels en eekhoorntjesbrood (porcini) zijn hier te verkrijgen.

Volterra Truffel Festival

26-27 Oktober & 2-3 november 2019

Dit is een schattige truffelbraderie, hier moet u bij zijn. Volterra is ongelofelijk mooi met veel Etruskische kunst en een magische sfeer.
www.volterratur.it

San Miniato Truffel Festival

Laatste drie weekenden van november.

Dit internationaal bekende festival is het hoogtepunt van het truffelseizoen in Toscane, met veel gastronomische events om van te genieten en een heerlijke bruisende markt om overheen te slenteren.

www.san-miniato.com


San Giovanni d’Asso Truffel Festival

9-10 & 16-17 november 2019

Nog een klassiek truffelfestival in Toscane. In dit schitterende plaatsje is ook een leuk museum gewijd aan de beroemde truffel!

www.cittadeltartufo.com

Treno Natura

Allemaal aan boord voor een treinreis met de Trena Natura

Reis in stijl naar een subliem truffelfestival met een stoomtreintje. Stap bij Siena in de Trena Natura voor een reisje met onvergetelijke uitzicht over het Toscaanse platteland en verlaat de trein bij San Giovannu d’Asso. De trein vertrekt op 10 en 17 november. Een zeer populair uitje dus reserveren is aan te raden.

www.terresiena.it/trenonatura

Bekijk de mooie vakantiehuizen van Toscane in de regio.

Meer dan 20 jaar geleden ben ik met mijn Italiaanse vrouw naar Toscane verhuisd en heb ik To Toscane opgericht als een villaverhuurbedrijf. Onze eerste accommodaties waren in een landhuis in de Chianti en we boden onze gasten een vakantie op maat aan met behulp van onze lokale kennis en persoonlijke service. Vandaag de dag kun je hetzelfde ervaren bij meer dan 600 schitterende vakantiehuizen.

Vraag het aan onze Guru

Of kies één van de thema's hieronder